80-годишен юбилей на академик Ангел Гълъбов

На 15 февруари 2019г., от 10.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов” на БАН (София, ул „15 ноември” №1) ще се проведе Тържествено честване на 80 годишния юбилей на академик Ангел Гълъбов.

Академик Ангел Гълъбов световно известен български учен – вирусолог, доктор на медицинските науки, дългогодишен професор и преподавател по вирусология във Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Медицинския факултет на Медицинския университет в София и Нов български университет. От 1983 г. е експерт по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Член е на Международната организация за изследване на клетката, Международната организация за антивирусни изследвания, Американската асоциация по микробиология, Румънската академия на медицинските науки, Изпълнителното бюро на институтите „Пастьор“ и др. През 1999 г. основава Балканското дружество по микробиология и e негов пръв председател. През 2003 г. е вписан в Златната книга на изобретателите в България за 39 изобретения в областта на антивирусните средства и модификатори на биологичния отговор. Автор е на над 275 научни труда, главно в областта на антивирусните вещества. В Института по микробиология „Стефан Ангелов” при БАН от 1988 г. е завеждащ департамента по вирусология, а от 1995 до 2011 г. е и негов директор. През 2004 г. е и избран за дописен член (член-кореспондент), а през 2008 г. за редовен член (академик) на БАН.
Със своята ерудиция, компетентност, експертиза и професионализъм, академик Гълъбов има подчертан принос за развитието на българската микробиология и вирусология през годините на прехода и понастоящем за запазването на високия научен престиж на Института по микробиология „Стефан Ангелов” при БАН като национален и регионален център на микробиологичната наука и неговото успешно интегриране в Европейското научно пространство.