Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ – БАН успешно развива проекти с космическа насоченост, съвместно с учени от Институт по медикобиологични проблеми – РАН

Проф. Вячеслав Илин от Институт по медикобиологични проблеми – РАН, гостува в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ – БАН (ИМикБ) в рамките на съвместен проект на тема: „Технологичен модел за микробно разграждане на целулозосъдържащи отпадъци в система за жизнеобезпечаване на пилотирани космически полети“ по Договор № 4000126327/18/NL/SC, финансиран от Европейската космическа агенция. Основна цел на посещението, което протече в рамките на два работни дни (12-13.02.2020 г.), бе обсъждане на напредъка по проекта и детайлно планиране на следващите дейности. По време на срещата чл.-кор. Христо Найденски представи извършената до момента от екипа по проекта научно –изследователска работа.

На 12.02.2020 г. в рамките на посещението се проведе работна среща между ръководството на Института и проф. Илин. На нея присъстваха директорът на ИМикБ – доц. П. Петрова, доц. Л. Кабаиванова – зам. директор, доц. Е. Крумова – научен секретар, чл.-кор. Христо Найденски – ръководител на проекта и членове на екипа. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо научно сътрудничество и разработването на нови съвмести проекти от двете организации.

Един от акцентите на посещението в София бе изнесената от проф. Илин лекция на тема: „Микробиологична безопасност на международните пилотирани мисии: заплахи, рискове и мерки за тяхното преодоляване“, която премина при засилен интерес от страна на учените от ИМикБ.