ЛАБОРАТОРИЯ ПО "ГЕННА ЕКСПРЕСИЯ”

Ръководител: Проф. д-р Пенка Петрова

Тeл.: + 359 2 979 31 79

E-mail: pepipetrova@yahoo.com

 
СЪСТАВ:
 
ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА:  

В лабораторията се извършват изследвания в областта на геномиката, транскриптомиката и протеомиката на различни моделни системи прокариоти (млечнокисели бактерии (МКБ), E. coli, Bacillus) и еукариоти (Ogataea polymorpha, Pichia pastoris). Изучава се регулацията на генната експресия на нови гликозид-хидролазни ензими (амилази, фруктан-β-фруктозидази, β-галактозидази), водещи до синтез или усвояване на пребиотични въглехидрати (галактоолигозахариди, фруктоолигозахариди, инулин) от пробиотични щамове МКБ. Разработват се нови синбиотични препарати с приложение в хранително-вкусовата промишленост и ветеринарната медицина.

 
ПРОЕКТИ:
Текущи:
  • 2015–2018 Изолиране, идентификация и характеризиране на щамове Lactobacillus, изолирани от български домашни ферментирали млечни продукти - договор с Bright Dairy Foods & Co. Ltd., Китай.
  • 2015-2017 Модерни молекулярни подходи за функционално характеризиране на пробиотични свойства и изследване на технологични характеристики на амилолитични млечно-кисели бактерии от български ферментационни продукти, ФНИ.
  Приключени през последните 5 години:
  • 2012-2015 Амилолитични пробиотици с приложение в хранително-вкусовата промишленост, ДМУ 03/45, ФНИ. 
  • 2009-2013 Нови полизахарид-модифициращи ензими, оптимизиращи потенциала на хидроколоидите за приложение в храните и медицината „PolyModE”, 7РП на ЕС, №222628 и ДТК 02/09 (2010-2015), ФНИ.
 
ПУБЛИКАЦИИ:
  • Petrova P., Velikova P., Popova L., Petrov K. Direct conversion of chicory flour into L(+)-lactic acid by the highly effective inulinase producer Lactobacillus paracasei DSM 23505. Bioresource Technology 186, 329-333, Elsevier, 2015, ISSN: 0960-8524, DOI: 10.1016/j.biortech.2015.03.077
  • Velikova P., Stoyanov A., Blagoeva G., Popova L., Petrov K., Gotcheva V., Angelov A., Petrova P. Starch utilization routes in lactic acid bacteria: new insight by gene expression assay. Starch-Starke 68, 953-960, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co, 2016, ISSN: 1521-379X, DOI: 10.1002/star.201600023
  • Velikova P., Petrov K., Petrova P. The cell wall anchored β-fructosidases of Lactobacillus paracasei: overproduction, purification, and gene expression control. Process Biochemistry, 52, 53-62, Elsevier, 2017, ISSN: 1359-5113, DOI:10.1016/j.procbio.2016.10.010.
  • Petrov K., Popova L., Petrova P. High lactic acid and fructose production via Mn2+ mediated conversion of inulin by Lactobacillus paracasei. Applied Microbiology and Biotechnology 101, 4433-4445, Springer Verlag, 2017, ISSN: 0175-7598, DOI: 10.1007/s00253-017-8238-0.
 
С подкрепата на Френското посолство и на Френския институт в България
Avec le soutien de l’Ambassade de France et de l’Institut français de Bulgarie
Институт по микробиология “СТЕФАН АНГЕЛОВ”
Sofia

Acad. Georgi Bonchev street
blok. 26, Sofia, zip 1113

tel.: +359 2 979 31 57
+359 879 499 167
e-mail: micb@microbio.bas.bg

Plovdiv Branch

Cellular Biosystems Laboratory
Plovdiv, zip 4000
139, Ruski blvd.
Manager: Assoc. Prof. Vasil Georgiev, PhD

Metabolomics Laboratory
Plovdiv, zip 4000
139, Ruski blvd.
Manager: Prof. Milen Georgiev, PhD

Veliko Tarnovo Branch

Laboratory “Ecology of pathogenic bacteria”
Veliko Tarnovo, zip 5002
78 Nikola Gabrovski Str., floor. 4
Manager: Assist. Prof. Zvezdimira Tsvetanova, PhD

© Bulgarian Academy of Sciences.
  About us
History
Services

News
Structure
GOVERNING BODY 
SCIENTIFIC STAFF
SCIENTIFIC COUNCIL
INTERNATIONAL SCIENTIFIC COUNCIL
ADMINISTRATIVE BODY
LIBRARY
SERVICE UNITS

Projects & Annual Reports
PASTEUR NETWORK
CONTACTS

         

  BG EN

Bulgarian Academy of Sciences Institut Pasteur