Ръководител: Проф. Светла Данова, ДБН
Тeл.: +359 2 979 31 65; +359 2 979 31 19
E-mail: stdanova@yahoo.com, std@microbio.bas.bg
СЪСТАВ: |
Докторант Лили Добрева
Тeл.: +359 2 979 3165
E-mail: lili.ivailova@gmail.com
ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА: |
Изолиране и характеризиране на млечно-кисели бактерии (МКБ) от различни екологични ниши – ферментационни млечни (кисело мляко, сирена, катък, кумис, кефир) и немлечни продукти (кисели ръжени теста-закваски, сурово сушени луканки) и с човешки произход (вагинални и др. лактобацили).
Mолекулярно-генетични изследвания на млечно-кисели бактерии: видова идентификация с класически и съвременни молекулярни методи (PCR дактилоскопия, ДНК хибридизационни методи, секвенционен и филогенетичен анализ); типизиране и генeтично паспортизиране с високо дисктиминативни методи (RAPD-PCR, ARDRA, риботипиране и др.) на новоизолирани и колекционни щамове; плазмиди, гени.
Биологична активност, пробиотичен потенциал и лабораторна оценка на технологично-значими свойства на млечно кисели бактерии. Молекулни механизми на полезни и здравословни ефекти при МКБ.
Пробиотични добавки за приложение във функционални храни и в медицината.
ПРОЕКТИ: |
Приключени през последните 5 години:
- 2012-2013 г. Проект на Тракийски университет, на тема: „Изследване ефекта на пробиотици от род Lactobacillus върху серумни показатели и тъканни функции при развитието и прогресията на експериментално индуциран диабет тип 2 при плъхове”.
- 2014-2015 “In vitro взаимодействие на пробиотици с антибиотици и ефект върху експресията на протеини с антимикробна активност на ниво иРНК при пилета” Проект на Тракийски университет.
- 2012-2015 WBI-Brussels, Белгия –БАН би-латерален проект с Университета в гр. Лиеж, Белгия на тема „Молекулярни анализи нови подходи за мониторинг на микрофлората на ферментационни храни”.
ПУБЛИКАЦИИ: |
- Учебник: „Пробиотици» с автори: Нели Гергиева, Светла Данова, издател ХТМУ – София, 2013, стр.190; ISВN 978-954-465-071-1
- Tropcheva, R., Nikolova, D., Evstatieva, Y., Danova, S. Antifungal activity and identification of Lactobacilli, isolated from traditional dairy product „katak“ (2014) Anaerobe, 28, pp. 78-84. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84902333111&doi=10.1016%2fj.anaerobe.2014.05.010&partnerID=40&md5=373500f56b173012d531833a901dcc2c
- Tropcheva, R., Georgieva, R., Paskov, V., Karsheva, M., Danova, S. Sensory properties of Bulgarian yogurts, supplemented with Lactobacilli as probiotic adjuncts (2014) Journal of Texture Studies, 45 (3), pp. 187-194. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12065/full
- Pavlova, I., Milanova, A., Danova, S., Fink-Gremmels, J.Enrofloxacin and Probiotic Lactobacilli Influence PepT1 and LEAP-2 mRNA Expression in Poultry (2016) Probiotics and Antimicrobial Proteins, 8 (4), pp. 215-220. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84981251706&doi=10.1007%2fs12602-016-9225-y&partnerID=40&md5=3f44effb22dd70808f98343387f53215
- Gyurova, A.Y., Doltchinkova, V., Georgieva, R., Danova, S., Stoylov, S.P.Low frequency electric polarizability and zeta-potential of Escherichia coli HB101 (K-12) cells during inactivation with ethanol. Central European Journal of Chemistry, 2013, 11 (5), pp. 801-810.https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84875700170&doi=10.2478%2fs11532-013-0220-9&partnerID=40&md5=24be2b2c9fb9115f75c26257cf79f411