ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ИНСТИТУТ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ „СТЕФАН АНГЕЛОВ” И ИНСТИТУТ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ И ВИРУСОЛОГИЯ „АКАД. Д. К. ЗАБОЛОТНИ”

Подписан договор за сътрудничество между Института по микробиология „Стефан Ангелов” при Българската академия на науките и Института по микробиология и вирусология „Акад. Д. К. Заболотни” (Киев) при Националната академия на науките на Украйна

В рамките на работно посещение по проект ДФНИ Е02/13, чл.-кор. Христо Найденски, двмн, и доц. д-р Иван Симеонов – ръководител на проекта, посетиха Института по микробиология и вирусология „Акад. Д. К. Заболотни” (Киев) при Националната академия на науките на Украйна.

След проведена среща и разговори директорът на Института по микробиология „Стефан Ангелов” при БАН чл.-кор. Христо Найденски и директорът на Института по микробиология и вирусология „Акад. Д. К. Заболотни” (Киев) акад. Валентин Пидгорский подписаха договор за сътрудничество между двата института и провеждане на съвместни научни разработки с различни форми на финансиране, особено в контекста на очакваните промени във връзка с мерките за бъдещо присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Срещата бе организирана от проф. дбн Александър Таширев, ръководител на отдела по екстремофилни бактерии, и включваше консултации в областта на получаването на водород от органични отпадъци по биотехнологичен път. Организиран и проведен бе научен семинар с общо представяне на ИМикБ и резултатите от научни дейности по проекта, като бе проявен интерес и към хидролизната фаза на претретиране на лигноцелулозни отпадъци с оглед използването им за получаване на водород и метан от тях по биотехнологичен път.