ВТОРИ МИНИ-СЕМИНАР С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ФНИ

На 18 септември 2019 год. в Института по микробиология „Стефан Ангелов” при БАН се проведе мини-семинар, представящ резултати по разработването на научноизследователски проект НП-06-Н-21/13, финансиран от ФНИ при МОН. Проектът е на тема „Нови ензими от групата на сиалидазите при филаментозни гъби” с ръководител доц. д-р Радослав Абрашев. Научният колектив се състои от български и италиански учени и съответства на мултидисциплинарната изследователска програма. От българска страна са включени специалисти от ИМикБ (секция „Микология” и секции „Микробна биохимия” и „Микробна генетика” от Департамента по обща микробиология), ИОХЦФХ (Лаборатория „Химия и биофизика на протеини и ензими”), ИЕМПАМ (секция „Експериментална морфология”) и студент от НБУ. В проучванията участва групата на проф. Масимилиано Фениче от Университета на Туша във Ветербо, Италия.

Директорът на ИМикБ, чл. кор. Христо Найденски, двмн, приветства участниците в семинара и подчерта актуалността и значимостта на проблема. Според него, интернационалният състав на екипа и висока му квалификация са сигурна гаранция за успешното изпълнение на проекта.

В работата на семинара взеха участие всички членове на работния екип. От италианска страна присъстваха проф. д-р Масимилиано Фениче и гл. асистент Марчела Паскуалети. Проф. Фениче запозна аудиторията с разработките на неговата група, свързани с продукцията на екстрацелуларни ензими и антимикробни съединения от халофилни гъби, изолирани от морските дълбини.

Доц. Радослав Абрашев представи целта и задачите заложени  в програмата на проекта, като подчерта новите аспекти в настоящата разработка. За разлика от многобройните и разнообразни данни за сиалидази от прокариотни микроорганизми, информацията за наличието на тези ензими в нисши еукариоти е съвсем оскъдна и фрагментарна. Липсват дори първоначални данни относно разпространението на сиалидазните ензими в Царство Гъби. Затова усилията на колектива са насочени към получаването на нова информация относно:

  • синтезата на сиалидази от филаментозни гъби, принадлежащи към различни систематични групи;
  • наличието на сиалидазен ген в гъбни щамове и регулацията на неговата експресия;
  • биохимичната и биофизична характеристика на пречистен ензим от перспективен щам.

Гл. асистент д-р Румяна Енева запозна присъстващите със състоянието на изследванията по проблема в момента по отношение на про- и еукариотни организми.

Доц. д-р Екатерина Крумова, ръководител на РП 1, представи резултатите от проучванията на 110 щама гъби, изолирани от различни местообитания – морфологическа и молекулярно-генетична идентификация, потенциал за продуциране на сиалидаза, както и влиянието на някои основни фактори върху ензимната синтеза.

Докладът на ръководителя на РП 2, доц. д-р Пенка Петрова, очерта молекулярно-генетичните изследвания, включени в програмата. Тя увери аудиторията, че натрупаният опит за бактериалните сиалидази, както и използването на биоинформатичния подход ще позволи на колектива да изпълни заплануваните задачи.

Доц. д-р Вера Кольовска акцентира върху връзката между сиалидазите и патогенността като част от взаимодействието гостоприемник – микроорганизъм.

Гл. асистент д-р Неделина Костадинова и асистент Владислава Дишлийска представиха постиженията на колектива от секция Микология относно синтезата на лигнолитични и целулозолитични ензими от гъби.

В последвалите разговори между българските и италианските учени бяха обсъдени различни аспекти от съвместните проучвания във връзка с изпълнението на проекта, както и възможностите за бъдещи сътрудничества между тях.

Проведеният семинар е втори от поредицата мини-семинари, които се провеждат в ИМикБ с организатор секция „Микология”, свързани с изпълнението на научноизследователски проекти, финансирани от ФНИ. Първият, проведен преди пет години, бе посветен на ролята на температурно-чувствителните ензими за преживяемостта на антарктическите гъби.

Организаторите благодарят на лекторите, на всички участници и на гостите за активното им съдействие, с което допринесоха за успешното провеждане на научния форум!

До нови срещи на ТРЕТИЯ МИНИ-СЕМИНАР!

Снимки