ЛАБОРАТОРИЯ “ГЕНЕТИКА НА ПРОБИОТИЧНИ МИКРООРГАНИЗМИ”

Ръководител: Проф. Светла Данова, ДБН

Тeл.: +359 2 979 31 65; +359 2 979 31 19

E-mail: stdanova@yahoo.com, std@microbio.bas.bg

 

 

 

 

СЪСТАВ:

Докторант Лили Добрева

Тeл.: +359 2 979 3165

E-mail: lili.ivailova@gmail.com

 

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА:  

Изолиране и характеризиране на млечно-кисели бактерии (МКБ) от различни екологични ниши – ферментационни млечни (кисело мляко, сирена, катък, кумис, кефир) и немлечни продукти (кисели ръжени теста-закваски, сурово сушени луканки) и с човешки произход (вагинални и др. лактобацили).

Mолекулярно-генетични изследвания на млечно-кисели бактерии: видова идентификация с класически и съвременни молекулярни методи (PCR дактилоскопия, ДНК хибридизационни методи, секвенционен и филогенетичен анализ); типизиране и генeтично паспортизиране с високо дисктиминативни методи (RAPD-PCR, ARDRA, риботипиране и др.) на новоизолирани и колекционни щамове; плазмиди, гени.

Биологична активност, пробиотичен потенциал и лабораторна оценка на технологично-значими свойства на млечно кисели бактерии. Молекулни механизми на полезни и здравословни ефекти при МКБ.

Пробиотични добавки за приложение във функционални храни и в медицината.

 

ПРОЕКТИ:

Приключени през последните 5 години:

  • 2012-2013 г. Проект на Тракийски университет, на тема: „Изследване ефекта на пробиотици от род Lactobacillus върху серумни показатели и тъканни функции при развитието и прогресията на експериментално индуциран диабет тип 2 при плъхове”.
  • 2014-2015 “In vitro взаимодействие на пробиотици с антибиотици и ефект върху експресията на протеини с антимикробна активност на ниво иРНК при пилета” Проект на Тракийски университет.
  • 2012-2015 WBI-Brussels, Белгия –БАН би-латерален проект с Университета в гр. Лиеж, Белгия на тема „Молекулярни анализи нови подходи за мониторинг на микрофлората на ферментационни храни”.

 

ПУБЛИКАЦИИ: