На 17 октомври 2019 г. акад. Ангел Симеонов Гълъбов бе награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за значимите си заслуги в развитието на науката и образованието в България. Президентът Румен Радев връчи наградата и отбеляза постиженията на акад. Гълъбов като учен, преподавател и общественик.

Академик Ангел С. Гълъбов завършва медицина през 1962 г. Защитава дисертации за „Кандидат на биологическите науки“ (1968 г.) и „Доктор на медицинските науки“ (1978 г.). От 1988 г. е професор по вирусология в Института по микробиология към Българска академия на науките. През 2004 г. е избран за член-кореспондент, а през 2008 г. за академик по вирусология. Ученик е на Нобеловия лауреат Андре Лвов (Институт Пастьор, Париж, 1968 г.) и на акад. Вадим Агол (Московски университет „М. Ломоносов“, Москва, 1975 г.). Повече от 50 години той работи в областта на науката, от които 32 години в Българска академия на науките.

В цялата си научна кариера академик Гълъбов е ръководил колективи, разработващи важни и актуални проблеми от областта на вирусологията, включени в национални и международни проекти, програми и научни мрежи. Значим принос са разработките му относно установяването на нови антивирусни средства – инхибитори на вирусната репликация и модификатори на биологичния отговор; установяване на механизма им на действие, проявата на лекарствена резистентност и подходи за нейното преодоляването; създаване на оригинални схеми на комбинации от антиентеровирусни инхибитори и др. С важно значение за медицинската практика са изследванията му върху вирусоцидните микробициди, онколитичните парвовируси, молекулната епидемиология на папиломавирусните инфекции, Балканската ендемична нефропатия и др. През последните години акад. Гълъбов допринася съществено за проучване и установяване на интересни факти в областта на популационната генетика и произхода на българите.

Активно е и неговото участие в разработването и клиничното приложение на различни препарати като напр. препарата Абитилгуанид за лечение на епидемичния кератоконюнктивит, на Манорапид-Синержи (виоокоефективен вирусоцид) и др.

Автор е на над 290 научни публикации, от които над 200 са в реномирани международни списания, монографии, глави от книги и др. Академик Гълъбов е публикувал и огромен брой научно-популярни статии и информационни материали по важни за обществото въпроси. Автор е на над 40 изобретения и е вписан в Златната книга на изобретателите на Българското патентно ведомство. Неговата научна дейност е получила и сериозно признание от нашата и международната научна общност, доказателство за което са броят на цитиранията – над 1500 бр.

Забележителна е неговата експертна и редакторска дейност. Той е бил и е Главен редактор и член на редакционни колегии на много специализирани международни списания.

Академик Гълъбов предава своите знания и опит чрез непрестанното обучение на млади кадри. Подготвил е много дипломанти и докторанти, които са намерили своята реализация в областта на вирусологията у нас и в чужбина. Той е бил и е преподавател в много български и чуждестранни университети, изнасял е пленарни лекции като поканен лектор на редица научни форуми.

Като дългогодишен директор на Института по микробиология „Стефан Ангелов”  той работи успешно за издигане на авторитета му като център на микробиологичната наука у нас и в Балканския регион, за включването му в Европейското научно пространство. В резултат на неговите усилия, контакти и авторитет, Институтът се присъедини към международната мрежа на Пастьоровите институти.

Важен принос за издигане престижа на българската наука е създаването на Балканското микробиологично дружество, на което акад. Гълъбов е инициатор и трикратен президент, вкл. и понастоящем.

Академик Гълъбов участва активно в живота и управлението на БАН, както и в научния живот на страната. Бил е зам.-председател и секретар на научни съвети към ВАК, на Научно-консултативния съвет към УС на БАН, зам-председател на Общото събрание на БАН, председател на НС на Института по микробиология към БАН и др. Член е на Съюза на учените в България (СУБ) от 1965 г., бил е и член на ръководството на СУБ. Той е дългогодишен председател на Българското микробиологично дружество към СУБ. Академик Гълъбов е организатор и председател на редица конгреси на дружеството с международно участие и инициатор на Дните на вирусологията в България.

Като признание за активната си научна и обществена дейност акад. Ангел С. Гълъбов е двукратно удостоен с почетния знак на Българската академия на науките „Марин Дринов” на лента.

Академик Ангел С. Гълъбов е уважаван световно известен учен, дръзновен иноватор, допринесъл за развитието на вирусологията в България, учител на младите, изящен майстор на словото, добър и отзивчив човек и колега.