Президентът Румен Радев се запозна с изследователската дейност на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН

 

Президентът Румен Радев се запозна с изследователската дейност на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН

На 29 септември 2020 г. Президентът на Република България посети Института по микробиология „Стефан Ангелов“ в рамките на среща с ръководството на БАН и директорите на четири института от направление „Биомедицина и качество на живот“.

Румен Радев поздрави работещите в БАН. „Чувствам се горд с вашите постижения, от начина по който развивате българската наука на световно ниво, от вашия ангажимент към бъдещето на България. Вие дадохте увереност в нашите медици, че тази пандемия може да бъде контролирана. Пандемията ни показа, че не трябва да се отнасяме с лека ръка към нашите учени. Тя показа, че ни трябва държавна политика. Нека да инвестираме в нанотехнологиите, защото който владее тези технологии – владее големия свят“, каза още той.

По думите му трябва да се търсят механизмите, които отключват острите вирусни инфекции и онкологичните заболявания. „Важна е овладяването на ковидкризата, но и овладяването на другите заболявания също са от значение. Трябва да се насърчава подобряването на здравето на българите.“, каза още президентът.

Президентът Румен Радев се срещна с ръководството и представители на научни звена в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ и се запозна на място с изследователската дейност на учените в две от лабораториите – Лаборатория „Експериментална имунология“ към Департамент „Имунология“ и Лаборатория „Цитотоксичност и сигнална трансдукция“ към Департамент „Инфекциозна микробиология“.

В Института по микробиология се разработва българската ваксина срещу COVID-19, каза по време на представянето директорът доц. дн Пенка Петрова. Учените изследват и качествата на родното кисело мляко.

В Книгата за почетни гости на Института, Президентът написа: “Горд съм с вашите постижения и несломим дух да развивате българската наука на световно ниво в интерес на българския народ! Пожелавам успех във високоблагородната ви мисия!“.