Удължаване на срока за кандидастване в „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“ НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА НА L’OREAL И ЮНЕСКО

 

На вниманието на докторанти и млади учени

Уважаеми колеги докторанти и млади учени,

Удължава се срокът за кандидатстване запрестижните научни награди „За жените в науката“

Кандидатите могат да изпратят кандидатурата си за научните отличия до 30 април 2019 г.

Жените учени в България разполагат с още 30 дни, зада се включат в конкурса за три награди от по 5000 евро всяка. Новият краен срокза участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е 30април 2019 г. Решението за удължаване на срока бе взето от организаторите –Националната комисия за ЮНЕСКО в България, Софии&ският университет „Св.Климент Охридски“ и L’Oreal България, поради големия интерес и впечатляващияпотенциал на вече постъпилите проекти.Стипендиите по програмата „За жените в науката“ се отпускат всяка година с целда подпомогнат изследователската работа на младите жени учени в България, катопризнание за техния научен потенциал и като стимул за развитието на науката встраната. В тазгодишното издание могат да участват дами учени от цяла България.
Сред основните изисквания са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят авторски научен проект.
Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на
програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатките могат да изпратят
своите документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg и
stanislava . nishkova @ mfa . bg, или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България.

По традиция кандидатурите ще бъдат оценени от експертно жури от водещи научниспециалисти от сферата на природните науки. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени и наградени на официална церемония през есента на 2019 г. със стипендииот по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната научна кариера в България.За девета поредна година официални партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България са Софии&ският университет „Св. Климент
Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България. Основен медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“.
Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oreal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду наи&-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие, освен финансова награда, получават уникалната възможност да се запознаят със световни светила в науката и да презентират научните си проекти на международната научна сцена. Националната програма „За жените в науката“
Националната програма за стипендии е част от световната програма на L’Oréal–ЮНЕСКО „За жените в
науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достоини проекти.
Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се
реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 държави, а в България се
появяват за първи път през 2010 година.
Световната програма „За жените в науката“
Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и ЮНЕСКО
обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включваи&ки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Програмата „За жените в науката“ се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3100 жени от 117 държави.
За повече информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc., тел. 02/818 70 10,
press@m3bg.com.
www.zajenitevnaukata.bg www.forwomeninscience.com facebook.com/forwomeninscience/
youtube.com/forwomeninscience/ twitter.com/4womeninscience/ discov-her.com

„ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

 

 

Център за обучение – БАН
Кариерен център към ЦО-БАН