Институт по микробиология “СТЕФАН АНГЕЛОВ”
Член на международната асоциация на институтите Пастьор

Българска академия на науките Institut Pasteur

ЛАБОРАТОРИЯ МЛЕЧНОКИСЕЛИ БАКТЕРИИ И ПРОБИОТИЦИ

 

 

 

Ръководител: Проф. Светла Данова, дбн

Тел. +359 2 979 31 65

E-mail: stdanova@yahoo.com or std@microbio.bas.bg
 

СЪСТАВ:

Гл. Асист д-р Лили Добрева, E-mail: lili.ivailova1@gmail.com
 

Специалист Николета Атанасова, E-mail: nikoletaatanasova21@gmail.com

Докторанти: Кристина Кръстева

 

ТЕКУЩИ НАУЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

 

1. Пробиотици, постбиотици, синбиотици – селекция на кандидат пробиотични млечнокисели бактерии (МКБ) от различни местообитания. In vitro оценка на тяхната роля срещу патогени. Механизъм на полезно действие.

2. Човешки/животински микробиом като фактор за здраве и болести

3. Полезни бактерии като протективни закваски/добавки и основа за функционални храни

4. Биоразнообразие, идентификация и таксономични изследвания на МКБ


 

Повече от 20 години изследвания, посветени на:

  1. Млечнокисели бактерии, пробиотици и синбиотици:

  2. Молекулярно-биологични изследвания на млечнокисели бактерии (МКБ): Изолиране и характеризиране на щамове от традиционни и слабо проучени местообитания -млечни продукти (кисело мляко, сирене, кумис, кефир;, немлечни ферментирали храни (боза, кисели теста, колбаси и др.); щамове с човешки произход - вагинални и от майчина кърма. Съвременни молекулярно-генетични изследвания на МКБ и идентификация на видовете (чрез PCR –ДНК fingerprint, ДНК хибридизация, секвенционен и филогенетичен анализ, типизиране и генетичен паспорт със силно дискриминативни методи) в съответствие с най-новите промени в тяхната класификация и таксономия. Оценка на млечнокиселата микробиота на уникални за страната и света ферментационни продукти - катък и зелено сирене.

  3. Характеризиране на молекулните механизми на полезно действие и пробиотичен потенциал на млечнокисели бактерии от различни екологични ниши като естествени регулатори на здравословна хомеостаз. Пробиотици – in vitro биологична активност и in situ оценка на технологично значими свойства на млечнокисели бактерии. Характеризиране на потенциала на различни млечнокисели бактерии да участват като стартерни/пробиотични добавки за приложение във функционални храни и медицината.
  4. Безопасност на храните, здраве на животните и растенията чрез нови алтернативни подходи (бактериоцини, антимикробни пептиди и др.)
  5. Микробиом, архитектура, роля на полезните микрорганизми за хомеостазата и здравето на червата.

 

ПРОЕКТИ:

,,Пробиотици и здраве: механизми на полезно действие при подбрани български щамове млечно кисели бактерии“ 2018-2024; Ръководител: Проф. Светла Данова; Проект: КП 06 ОПР 03/16. Финансиран от НФНИ. В колаборация с Софийски Университет- БФ

Оценка ефектите на йонизиращи лъчения на пробиотични микроорганизми (бактерии и дрожди)" 2021-2023; Ръководител: Проф. Светла Данова; Проект: 04-9-1077-2009; Финансиран от Агенция за ядрено регулиране (АЯР)- Международен Институт за ядрени изследвания Дубна, Русия.

,,Полиморфизъм на Анготензин-І конвертиращия ензим (АСЕ):изследване на някои биологични функции чрез нови природни и синтетични инхибитори" 2018-2024; Ръководител: Проф. Росица Замфирова; Проект КП- 06/Н21-5 2018, Финансиран от НФНИ

Нови биологични подходи за ограничаване на инфекциозна патология при риби със значение за аквакултурите чрез използване на пробиотици и техни постметаболити” 2019-2024; Ръководител: Гл. Ас. Георги Атанасов; Проект: КП 06 Н36/4; Финансиран от НФНИ

,,Геополимерни покрития с антимикробни свойства“ 2020- 2023; Ръководител: Доц. Александър Николов; Проект: КП-06-М47/1. Финансиран от НФНИ/ младежки -Л. Добрева

12. ,,Микробиологично и токсикологично охарактеризиране на екстракти и чисти вещества, получени от видове жълт кантарион (Hypericum L.)“ 2021-2024; Проект: КП-06-М51/4. Финансиран от НФНИ, младежки Л. Добрева.

,, Оценка на природни макромолекули и биоактивни постбиотици като превантивен фактор при условия на оксидативен стрес, причинен от радиационна експозиция“ 2021-2023; Ръководител: Проф. Милка Милева; Проект финансиран от МОН

,, Биоразнообразие на чревен микробиом при видове гущери от различни семейства, обитаващи в синтопия“ 2021-2023; Ръководител: Гл. Ас. Ирина Лазаркевич; Проект: КП-06-М51/9. Финансиран от НФНИ

,,Еffects of accelerated charged particles on human skin cells - keratinocytes and melanocytes and skin cancer cells“ 2018-2020; Ръководител: Проф. Светла Данова; Проект 02-1-1087- 2019/2020, Финансиран от Агенция за ядрено регулиране (АЯР)- Международен Институт за ядрени изследвания Дубна, Русия. В колаборация с УМБАЛ „Царица Йоанна“

,,Засилване на изследователския капацитет на ИМикБ – разработване на стандарти: микробиологични, имунологични и биотехнологични ”2018-2019; Ръководител: Проф. Светла Данова; Проект BU-4, Финансиран от ИМИКБ-БАН-

,,In vitro взаимодействие на пробиотици с антибиотици и ефект върху експресията на протеини с антимикробна активност на ниво иРНК при пилета" 2014- 2016; В сътрудничество с Тракийски Университет – проф. А. Миланова

,,Молекулярни анализи нови подходи за мониторинг на микрофлората на ферментационни храни”. 2012-2015 WBI-Brussels, Белгия –БАН билатерален проект с Университета в гр. Лиеж, Белгия


 

ПУБЛИКАЦИИ:

 

  • Shopova I., Bogueva D., Yotova M., Danova S. Can Bulgarian Yogurt enhance astronauts’ performance during the Mars Missions? Journal of Ethnic Foods, 10, 46, Elsevier /BMC part of Springer Nature/, 2023, ISSN: 2352-619X, DOI: https://doi.org/10.1186/s42779-023-00211-5, 2-16. SJR (Scopus):0.544, JCR-IF (Web of Science):4.4

  • Petkova, T., Rusenova, N., Danova, S, Milanova, A.. Effect of N-Acetyl-L-cysteine on Activity of Doxycycline against Biofilm-Forming Bacterial Strains. Antibiotics, 12, 7, MDPI, 2023, ISSN: 2079-6382, DOI: https://doi.org/10.3390/antibiotics12071187, 1187. JCR-IF (Web of Science):4.8

  • Nikolova, D, Hoxha, R, Atanasov, N, Trifonova, E, Dobreva, L, Nemska, V, Evstatieva,Y, Danova, S. From Traditional Bulgarian Dairy Products to Functional Foods. Current Issues and Advances in the Dairy Industry, IntechOpen Limited 5 Princes Gate Court, London, SW7 2QJ, UNITED KINGDOM, 2023, ISBN:978-1-83768-093-1, DOI: https://doi.org/10.5772/intechopen.108998, 19, 1-19

  • Nikolov A., Dobreva L., Danova S., Miteva-Staleva J., Krumova E., Rashev V., Vilhelmova-Ilieva N., Tsvetanova L., Barbov B.. Antimicrobial geopolymer paints based on modified natural zeolite. Case Studies in Construction Materials, 19, Elsevier, 2023, ISSN: 2214-5095, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cscm.2023.e02642, e02642. JCR-IF (Web of Science):6.2

  • Mladenova E., Slavova M., Dobreva L., Mladenova A.M., Kostadinova O., Danova S.. NEW EVIDENCE FOR FREQUENCY-DEPENDENT PERMITTIVITY RESPONSE OF BIOLOGICAL MATTER PART II: CARBOHYDRATE TESTING BY DIELECTRIC IMPEDANCE SPECTROSCOPY. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 58, 1, University of Chemical Technology and Metallurgy, 2023, 109-115. SJR (Scopus):0.25

  • Mancheva, K., Danova, S., Vilhelmova-Ilieva, N., Simeonova L., Dobreva, L., Atanasov, G. Koi Herpesvirus Highlights and Potential of Probiotics to Reduce or Even to Prevent Koi Herpesvirus Infection. Acta Microbiologica Bulgarica, 39, 2, Bulgarian Society for Microbiology, 2023, ISSN: 02048809, 111-117. SJR (Scopus):0.132

  • Aleksandar Nikolov, Lili Dobreva, Svetla Danova, Jeny Miteva-Staleva, Ekaterina Krumova, Viktor Rashev, Neli Vilhelmova-Ilieva. Natural and Modified Zeolite Clinoptilolite with Antimicrobial Properties: a Review. ACTA MICROBIOLOGICA BULGARICA, 39, 2, 2023, 147-161. SJR (Scopus):0.132

  • Svetla Danova, Dragomir Yankov, Lili Dobreva, Ana Dobreva, Nadya Armenova, Apostol Apostolov, Milka Mileva. Postbiotics Production of Candidate-Probiotic Lactiplantibacillus plantarum AC131 with Renewable Bio Resources. Life, 13, 10, MDPI, 2023, ISSN:2075-1729, DOI:doi: 10.3390/life13102006, SJR (Scopus):0.634, JCR-IF (Web of Science):3.2

  • Neli Vilhelmova-Ilieva, Svetla Danova, Zdravka Petrova, Lili Dobreva, Georgi Atanasov, Kapka Mancheva, Lora Simeonova. Protective and Therapeutic Capacities of Lactic Acid Bacteria Postmetabolites against Koi Herpesvirus Infection in vitro. Life, 13, (3), MDPI, 2023, DOI:https://doi.org/10.3390/life13030739, 739. SJR (Scopus):0.588

  • Dobreva L., Borisova D., Paunova-Krasteva T., Dimitrova P., Hubenov V., Atanasova N., Ivanov I., Danova S.. Article From Traditional Dairy Product “Katak” to Beneficial Lactiplantibacillus plantarum Strains. Miccroorganisnms (Beneficial microorganisms and antimicrobials), 11, MDPI, 2023, ISSN: 2076-2607, DOI:https://doi.org/10.3390/ microorganisms11122847, 1-17. SJR (Scopus):0.91, JCR-IF (Web of Science):4.5

  • Yordan Nikolaev Georgiev, Ondrej Vasicek, Balik Dzhambazov, Tsvetelina Georgieva Batsalova, Petko Nedyalkov Denev, Lili Ivaylova Dobreva, Svetla Trifonova Danova, Svetlana Dimitrova Simova, Christian Winther Wold, Manol Hristov Ognyanov, Berit Smestad Paulsen, Albert Ivanov Krastanov. Structural Features and Immunomodulatory Effects of Water-Extractable Polysaccharides from Macrolepiota procera (Scop.) Singer. Journal of Fungi, 8, 8, MDPI, 2022, ISSN: 2309608X, DOI: https://doi.org/10.3390/jof8080848, 848. SJR (Scopus):0.98, JCR-IF (Web of Science):5.724

  • Yordan N Georgiev, Balik M Dzhambazov, Tsvetelina G Batsalova, Ondrej Vasicek, Lili I Dobreva, Petko N Denev, Svetla T Danova, Svetlana D Simova, Christian W Wold, Manol H Ognyanov, Berit S Paulsen, Albert I Krastanov. Structural characterization of polysaccharides from Geranium sanguineum L. and their immunomodulatory effects in response to inflammatory agents. J Ethnopharmacol, 294, ELSEVIER IRELAND LTDELSEVIER HOUSE, BROOKVALE PLAZA, EAST PARK SHANNON, CO, CLARE 00000, IRELAND, 2022, ISSN:0378-8741, DOI:10.1016/j.jep.2022.115390, JCR-IF (Web of Science):5.195

  • Nemska, V., Danova, S., Georgieva, N. In vitro assessment of Lactobacillus spp. to grow in the presence of different carbon sources in the medium. Journal of Chemical Technology & Metallurgy, 57, 3, University of Chemical Technology and Metallurgy, 2022, ISSN: 13147471, 487-495. SJR (Scopus):0.25

  • Mladenova E., Dobreva L., Slavova M., Mladenova A.M., Burdin B., Kostadinova O., Danova S.. NEW EVIDENCE FOR FREQUENCY-DEPENDENT PERMITTIVITY RESPONSE OF BIOLOGICAL MATTER PART I: BOVINE MILK, SOY MILK AND WHEY PROTEIN INVESTIGATION.. Journal of Chemical Technology & Metallurgy, 57, 6, University of Chemical Technology and Metallurgy, 2022, ISSN: 13147471, 1151-1159. SJR: 0.25

  • Vilhelmova-Ilieva Neli, Atanasov Georgi, Simeonova Lora, Dobreva Lili, Mancheva Kapka, Trepechova Madlen, Danova Svetla. Anti-Herpes virus activity of Lactobacillus’ postbiotics. BioMedicine, 12, 1, China Medical University, 2022, ISSN: 2211-8039, DOI:10.37796/2211-8039.1277, 21-29. SJR (Scopus):0.267

  • Dobreva, L., Danova, S., Georgieva, V., Georgieva, S., Koprinarova, M. ANTI-SALMONELLA ACTIVITY OF LACTOBACILLI FROM DIFFERENT HABITATS. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 25, 4, Thracian University, Faculty of Veterinary Medicine, 2022, ISSN: 1311-1477, DOI:DOI: 10.15547/bjvm.2395, 564-577. SJR (Scopus):0.211

  • Dobreva L., Nemska V., Tropcheva R., Danova S. AUTOCHTHONOUS MICROBIOTA OF KATAK AS A PROMISING SOURCE OF BENEFICIAL BACTERIA ". Jubilee Edition "75 years Stephan Angeloff Institute of Microbiology"; Petrova P., Angelova, M., Krumova E., Kabaivanova L. (Eds.), Farrago, 2022, ISBN: 978-619-206-207-1, 11, 39-49

  • Dobreva L., KOPRINAROVA M., BRATCHKOVA A., DANOVA S. ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY OF LACTOBACILLUS PLANTARUM STRAINS, ISOLATED FROM KATAK. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 25, 1, Thracian University, Faculty of Veterinary Medicine, 2022, ISSN: 1311-1477, DOI:10.15547/bjvm.2020-0072, 46-57. SJR (Scopus):0.211

  • Nemska V., Karcheva M., Danova S, Georgieva N. Microbiological, Physico-chemical and Rheological Evaluation of Yoghurts, Fermented with Lactobacilli from Traditional Bulgarian Dairy Products. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 56, 3, UCTM, 2021, ISSN: 13147471, 526-532. SJR (Scopus):0.22

  • Mancheva, K, Danova, S, Vilhelmova-Ilieva, N, Dobreva, L, Kostova, K, Simeonova, L, Atanasov, G. Viral pathogens with economic impact in aquaculture. Acta Microbiologica Bulgarica, 37, 3, Bulgarian Society for Microbiology (Union of Scientists in Bulgaria), 2021, 111-121. SJR (Scopus):0.12

  • Bogueva, D., Apostolova, M., Danova, S. Nutritional and Health Aspects of Food in the Balkans, Chapter 6 - Food, nutrition and health in Bulgaria. 1st Edition - April 30, 2021, Chapter 6, Elsevier Inc., 2021, 348, 67-89 ISBN: 9780128207826, DOI: https://doi.org/10.1016/C2019-0-00251-8

  • Danova, S. Are probiotics relevant? Why? Medical magazine, 12/2021, 95, 2021, ISSN:1314-9709, 12-14

  • Danova S., Nemska V. P., Georgieva N. V., Tropcheva R. V. Biotechnical Processing in the Food Industry: New Methods, Techniques, and Applications Chapter:Bulgarian White-brined Cheese: Beneficial Microbiota and Technology for Development of New Functional Foods. Verma D. K., Patel A., Nihir P. Shah N. P., Srivastav P. P. (Eds.) Functional Food and Potential Health Benefits- Recent Trends and Advances, Apple Academic Press, 2021, ISBN:9781771889124, 1-322

  • Nikolaeva - Glomb L., Danova S. The COVID-19 pandemic: Do we know the cause of COVID-19? How does our immune system respond to the seventh coronavirus? Medical Magazine, June 4, 2020, 2020, ISSN: 1314-9709

  • Danova, S. Nikolaeva-Glomb L. Probiotics against viruses? Can probiotics and their active metabolites help with COVID-19?. July, 6, Medical Magazine, 2020, ISSN:1314 - 9709, 4-8

  • Nemska, V., Logar, P., Rasheva, T., Sholeva, Z., Georgieva, N., Danova, S. Functional characteristics of lactobacilli from traditional Bulgarian fermented milk products. Turkish Journal of Biology, 43, 43, Academic Journals, 2019, ISSN: 1300-0152, DOI:doi:10.3906/biy-1808-34, 148-153. SJR (Scopus):0.27, JCR-IF (Web of Science):0.662

  • Nemska, V., Danova, S., Georgieva, N. Enzyme profile of Lactobacilli from traditional Bulgarian fermented milk products. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 54, 6, University of Chemical Technology and Metallurgy, 2019, ISSN: 13143859, 13147471, 1157-1164. SJR (Scopus):0.26

  • Nemska V., Georgieva N., Miteva-Staleva J., Krumova E., Danova S. Antifungal activity of Lactobacillus ssp. from traditional bulgarian dairy products. Comptes Rendus de l'Academie Bulgare des Sciences, Vol 72, No12, Издателство на БАН "Проф. Марин Дринов", 2019, ISSN: 1310-1331 (Print) ISSN 2367-5535 (Online, 1668-1675. SJR (Scopus):0.21, JCR-IF (Web of Science):0.27

  • Dobreva L., Dragnev K., Mladenova E., Danova S. Soymilk and Lactic Acid Fermentation. Acta Microbiologica Bulgarica, 35, 1, Bulgarian Society for Microbiology (Union of Scientists in Bulgaria), 2019, ISSN: 0204-9909, 9-18

  • Pavlova Hristova, I., Yordanova, V., Danova, S., Milanova, A. Effect of treatment with enrofloxacin and Lactobacillus probiotics on ABCB1, ABCC2 and ABCG2 mRNA expression in poultry. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 21, (4), 2018, 451-460. SJR (Scopus):0.167

  • Hristoskova, S. P., Yocheva, L. D., Yankov D. S., Danova S. T.. Newly characterized butyrate producing Clostridium sp. strain 4a1, isolated from chickpea beans (cicer arietinum L.). Bulgarian Chemical Communications, 50, (3), 2018, ISSN: 08619808, 459-466. SJR:0.134

  • Nemska, V., Bashkova, L., Genova Kalu, P., Danova, S. Antiviral activity of lactobacilli against Herpes simplex viruses. HTMU, 4, 2017, ISSN: 1311-0179, 29-35

  • Nemska V., LOGAR P., Rasheva T. V., Sholeva Zd. V, Danova S. T, GEORGIEVA N.. Phenotypic characterization of lactobacilli using Biolog system. Scientific Works of University of Food Technologies, Volume 64, Issue 1,, Scientific Works of University of Food Technologies, 2017, ISSN: 1314-7102., 130-138

  • Nemska V, Georgieva N, Danova S. MOLECULAR IDENTIFICATION OF LACTOBACILLUS SPP., ISOLATED FROM TRADITIONAL BULGARIAN DAIRY PRODUCTS. European Journal of Biomedical AND Pharmaceutical sciences, 4, 5, 2017, ISSN: 2349-8870, 467-473. JCR-IF (Web of Science):4.318

  • Dimova I., Danova S, Nikolova E., Koprinarova M. Aloe-emodin triggers ROS and Ca 2+ production and decreases the levels of mitochondrial membrane potential of human brain capillary endothelial cells. International Journal of Phytomedicine, 9, 3, 2017, 507-511. JCR-IF (Web of Science):0.98

  • Danova S, Nemska V, Tropcheva R. Chapter 18 – Bulgarian Yogurt-Like Product “Katak”. Elsevier, 2017, ISBN:978-0-12-805134-4,DOI:doi.org/10.1016/B978-0-12-805134-4.00018-3, 23, 307-330

  • Pavlova, I., Milanova, A., Danova, S., Fink-Gremmels, J. Enrofloxacin and Probiotic Lactobacilli Influence PepT1 and LEAP-2 mRNA Expression in Poultry.. Probiotics and Antimicrobial Proteins, Springer, 2016, ISSN: 1867-1314, DOI10.1007/s12602-016-9225-y, 1-6. ISI IF: 1.283

  • Nemska, V., Lazarova, N., Georgieva, N., Danova, S. Lactobacillus spp. from traditional Bulgarian dairy products. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 51, 6, 2016, 693-704. SJR (Scopus):0.2

  • Nemska Veronika, Georgieva Nelly, Lazarova, Nevena, Danova, Svetla. Isolation and identification of Lactobacillus spp., isolated from traditional Bulgarian dairy products. 51, Issue 6, University of Chemical Technology and Metallurgy, 2016, ISSN: 1314-7471 (print) or ISSN 1314-7978 (on line), 693-704. SJR: 0.19

  • Milanova A., Pavlova I., Yordanova V., Danova S.. Effect of doxycycline and Lactobacillus probiotics on mRNA expression of ABCC2 in small intestines of chickens. Iranian Journal of Veterinary Research, 17, 4, 2016, ISSN: 17281997, 265-267. SJR (Scopus): 0.175

  • Andreeva, P., Shterev, A., Danova, S. Antimicrobial activity of vaginal lactobacilli against Gardnerella vaginalis and pathogens. Int. J. Adv. Res. Biol. Sci,, 3, 5, 2016, DOI:DOI: 10.22192/ijarbs (Crossref, USA), ICV: 5.01, SJR:5.142

  • Yakovlieva, M, Tacheva, T, Mihaylova, S, Tropcheva, R, Trifonova, K, Tolekova, A., Danova, S, Vlaykova, T. Influence of Lactobacillus brevis 15 and Lactobacillus plantarum 13 on blood glucose and body weight in rats after high-fructose diet. Beneficial Microbes, 6, 4, 2015, ISSN: 1365-2885, DOI:10.1111/jvp.12232, 505-512. ISI IF: 1.189

  • Pavlova Hristova I., Danova S., Naidenski H., Tropcheva R., Milanova A.. Effect of probiotics on enrofloxacin disposition in gastrointestinal tract of poultry. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 38, 6, 2015, DOI:10.1111/jvp.12232, SJR (Scopus):0.651

  • Tropcheva R., Lesev N., Danova S., Stoitsova S., Kaloyanova S.. Novel cyanine dyes and homodimeric styryl dyes as fluorescent probes for assessment of lactic acid bacteria cell viability. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 143, 2015, 120-129. SJR (Scopus):0.723

  • Tropcheva, R., Nikolova, D., Evstatieva, Y., Danova, S.. Antifungal activity and identification of Lactobacilli, isolated from traditional dairy product "katak. Anaerobe, 28, pp. 78-84, Elsevier, 2014, ISSN: 1075-9964, DOI:pp. 78-84, 78-84. SJR: 0.889, ISI IF: 2.479

  • Tropcheva R., Georgieva R., Paskov V., Karsheva M., Danova S. Sensory properties of Bulgarian yogurts, supplemented with Lactobacilli as probiotic adjuncts. Journal of Texture Studies, 45, 3, 2014, ISSN: 0022-4901, 187-194. SJR (Scopus):0.748

  • Gyurkovska, V, Stefanova, T, Dimitrova, P, Danova, S, Tropcheva, R, Ivanovska, N. Tyrosine kinase inhibitor Tyrphostin AG490 retards chronic joint inflammation in mice. Inflammation, 37, 4, Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2014, ISSN: 0360-3997, DOI: 10.1007/s10753-014-9820-6, 995-1005. SJR: 0.9, ISI IF: 2.45

  • Tkhruni, F. N., Karapetyan, K. J., Danova, S., Dimov, S. G., Karimpour, F. A. Probiotic properties of endemic strains of lactic acid bacteria. Journal of BioScience & Biotechnology, 2, 2, Plovdiv University, 2013, 109-115

  • Teneva P., Kichukova K., Dobreva D., Tacheva T., Yakovlieva M., Tropcheva R., Tolekova A., Danova S., Vlaykovam T. LIPID PROFILE OF RATS AFTER DIET ENRICHED WITH FRUCTOSE AND POTENTIAL PROBIOTIC STRAINS OF THE GENUS LACTOBACILLUS. Science & Technologies, Volume III, 1, ТУ Стара Загора, 2013, 326-331

  • Karsheva, M, Paskov, V., Tropcheva, R, Georgieva, R, Danova, S. Physicochemical parameters and rheological properties of yoghurts during the storage. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 48, 5, 2013, ISSN: 1314-7471, 483-488

  • Gyurova A.Y., Doltchinkova V., Georgieva R., Danova S., Stoylov S.P. Low frequency electric polarizability and zeta-potential of Escherichia coli HB101 (K-12) cells during inactivation with ethanol. Central European Journal of Chemistry, 11, 5, 2013, DOI: 10.2478/s11532-013-0220-9, 801-810. SJR (Scopus): 0.4

  • Tropcheva R., Hristova J., Georgieva R., Salageanu A., Sgouras D.N., Danova S. In vitro assessment of prebiotic utilization by dairy lactobacilli.  Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19, 2, 2013, 105-107. SJR (Scopus): 0.162

  • Vacheva A., Georgieva R., Danova S., Ivanova R., Marhova M., Kostadinova S., Vasileva K., Bivolarska M., Stoitsova S.. Modulation of Escherichia coli biofilm growth by cell-free spent cultures from lactobacilli. Central Eur J Biology, 2012, ISSN: 1895-104X (Print) 1644-3632 (Online), DOI: 10.2478/s11535-012-0004-9, 219-229. ISI IF: 0.818

  • Stoitsova, S., Vacheva, A., PaunovaKrasteva, T., Ivanova, R., Danova, S., & Manasiev, J. (2012). The multicellular behavior of Escherichia coli: a target for intferences. New Trends in Microbiology. Sofia, 147-158. ISBN: 978-954-92882-1-6

  • Dimitrova, P, Danova, S, Ivanovska, N. Pro-inflammatory action of Candida albicans DNA in zymosan-induced arthritis. Inflammation Research, 61, 6, Springer Verlag, 2012, ISSN: 1420-908X 649-656. SJR: 0.806, ISI IF: 2.3

  • Danova, S., Tropcheva, R., Ivanovska, N., Georgieva, R., Dobreva-Yosifova, G., Petrova, M., Dimitonova, S. Characterisation of Bulgarian lactobacilli as probiotics. Jubilee Book: New Trends in Microbiology. 2012


 


 

Линкове с участия

2022г. https://www.iskra.bg/ban-predstavi-originalni-nauchni-podhodi-v-oblastta-na-nanomaterialite/

С. Данова-Софийски Фестивал на науката „От любопитсвото към науката“

 

2021г. https://mediabricks.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82/

БНТ - Заснет репортаж за участие в телевизионно предаване „Доброто начало“ за сателитна телевизия 2021 г проф. С. Данова- Национална Награда Питагор за Пробив в науката:

 

2020г. https://bnr.bg/play/post/101396898

БНР- Интервю Доц. Светла Данова ,,Българските млечни продукти кандидатстват за европейско признание за автентичност, качество и полезност

 

2020г. https://nauka.bg/doc-svetla-danova-naukata - prizvanie-sadba/

Списание Наука: Интервю Доц. Светла Данова: Науката е призвание и съдба.

 

2019 г. http://agrotv.bg/p_14628Agrotema:-Bylgarski-mlechnokiseli-bakterii-%E2%80%93-

estestveni-probiotici,-avtor:-Mirela-Spasova.html

Интервю по време на Празник на млякото - гр. Луковит

 

2019 г. https://www.youtube.com/watch?v=G18sot8KhbY

 

2018 г. https://bnr.bg/vidin/post/100926765/probioticite-apdeitvat-sastava-na-nashata-mikroflora

 


 


 

 

 

 
 
С подкрепата на Френското посолство и на Френския институт в България
Avec le soutien de l’Ambassade de France et de l’Institut français de Bulgarie
Институт по микробиология “СТЕФАН АНГЕЛОВ”
София

ул. “ Акад. Георги Бончев“
бл. 26, София, п. к. 1113

тел.: +359 2 979 31 57
+359 879 499 167
e-mail: micb@microbio.bas.bg

Филиал в Пловдив

Лаборатория “Клетъчни биосистеми”
Пловдив, п.к. 4000
бул. ”Руски” 139
Ръководител: доц. д-р Васил Георгиев

Лаборатория “Метаболомика”
Пловдив, п.к. 4000
бул. ”Руски” 139
Ръководител: проф. д-р Милен Георгиев

Филиал във Велико Търново

Лаборатория “Екология на патогенните бактерии”
В. Търново, п.к. 5002
ул. ”Никола Габровски” № 78, ет.4
Ръководител: гл. ас. д-р Звездимира Цветанова

© Българска академия на науките.
  За нас
История
Годишни отчети
ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИ
Дарения
Решения от заседания на Научния съвет
Проекти

Новини
Структура
РЪКОВОДСТВО
НАУЧНИ ЗВЕНА
НАУЧЕН СЪВЕТ
НАУЧНИ СЕМИНАРИ
МЕЖДУНАРОДЕН НАУЧЕН СЪВЕТ
АСОЦИИРАНИ ЧЛЕНОВЕ НА ИНСТИТУТ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ
АДМИНИСТРАЦИЯ
Мрежа „Пастьор”
БЮЛЕТИН НА МЕЖДУНАРОДНАТА МРЕЖА НА ИНСТИТУТ ПАСТЬОР
БИБЛИОТЕКА
ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА

ОБУЧЕНИЕ
ОБУЧЕНИЕ
МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ

Услуги
Наем за зала
ЕЛЕКТРОННО МИКРОСКОПСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИЗВЪРШВАНЕ НА АНАЛИЗИ НА ТЕМ И КЛСМ

Обяви
Кариери
Академична длъжност „Професор“
Академична длъжност „Доцент“
Академична длъжност „Главен асистент“
Научна степен „Доктор на науките“
Образователна и научна степен „Доктор“

Профил на купувача
Обща информация
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ПУБЛИЧНИ ПОКАНИ ЗА 2021 г.
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ПУБЛИЧНИ ПОКАНИ ЗА 2020 г.
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ПУБЛИЧНИ ПОКАНИ ЗА 2019 г.
Обществени поръчки и публични покани, открити през 2018 г
Архив профил на купувача

КОНТАКТИ

         

  BG EN

Българска академия на науките Institut Pasteur